Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

Tα κίτρινα γιλέκα : για μια αλληλέγγυα θεώρηση του κινήματος.

Πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα ιστορικής σημασίας για τη Γαλλία και την Ευρώπη, τη Δημοκρατία και την Αριστερά, διεξάγονται εδώ και αρκετές βδομάδες στη Γαλλία με το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων.


Το αίτημα της κατάργησης του φόρου καυσίμων ήταν ένα μόνο από τα πολλά αιτήματα που έδωσαν το έναυσμα στο κίνημα αυτό.


Ανάμεσα στα 42 αιτήματα των Κίτρινων Γιλέκων υπάρχει το αίτημα επανενεργοποίησης του φόρου αλληλεγγύης επί των μεγάλων περιουσιών, της μη αποπληρωμής του γαλλικού χρέους, το αίτημα του κατώτατου μισθού -1.300 ευρώ καθαρά- αλλά και του ανώτατου επιτρεπόμενου μισθού - 15.000 ευρώ, το αίτημα της κατώτατης σύνταξης, 1.200 ευρώ, το αίτημα του ελέγχου του έργου και των εξόδων των εκλεγμένων αντιπροσώπων, το αίτημα της απαγόρευσης της πώλησης της δημόσιας γαλλικής περιουσίας, το αίτημα το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο να γίνουν πάλι δημόσια αγαθά και η τιμή τους να πάψει να ανεβαίνει στα ύψη, το αίτημα δημοψηφίσματος, το αίτημα του σεβασμού της τρίτης ηλικίας και της απαγόρευσης της εμπορευματοποίησής της ή της αισχροκέρδειας σε βάρος της, το αίτημα της ανάγκης για επένδυση μέσων στην υγεία και ειδικά στην ψυχιατρική, στην παιδεία, το αίτημα της υποδοχής των προσφύγων και το σεβασμό του ασύλου, το αίτημα της επένδυσης στα αυτοκίνητα υδρογόνου και όχι στα ηλεκτροκίνητα που μολύνουν... Είναι αυτά και πολλά άλλα ακόμη τα δίκαια αιτήματα ενός μεγάλου μέρους του γαλλικού λαού που δεν μπορεί πλέον να ζήσει αξιοπρεπώς, λόγω των πολιτικών λιτότητας και της κατάρευσης του πάλαι ποτέ γαλλικού Κράτους - Πρόνοιας.


ΟΙ πρόσφατες εξαγγελίες του Εμμανουέλ Μακρόν, δυστυχώς, δεν είναι στην κατεύθυνση ικανοιποίησης των αιτημάτων αυτών και της εξεύρεσης λύσης. Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται και ανακοινώνονται νέες διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις ανά τη γαλλική επικράτεια.


Το κίνημα των Κίτρινων γιλέκων είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρο, με αριστερό πρόσημο και επαναστατική προοπτική, έχει πηγάσει από τις απομακρυσμένες και εγκαταλελειμένες αγροτικές περιοχές, και έχει πλέον συγκεντρώσει στους κόλπους του όλες τις ηλικίες και ευρύ φάσμα τάξεων από τους άστεγους μέχρι τους μεσοαστούς που έχουν καμθεί από τις πολιτικές λιτότητας. Όμως η απαράδεκτη καταστολή που έχει επιβάλει η γαλλική κυβέρνηση, η διείσδυσή του κινήματος από προβοκάτορες και εξτρεμιστικά στοιχεία και η συκοφάντησή του από τα συστημικά μέσα, σκοπό έχουν να το διαλύσουν και να τρομοκρατήσουν ένα μεγάλο τμήμα του γαλλικού λαού που το έχει ενστερνιστεί και που έχει δώσει δείγματα εξαιρετικού πολιτικού ήθους.


Είναι σημαντικό να γίνει ενημέρωση σε κάθε επίπεδο καθώς και έκφραση αλληλεγγύης στο γαλλικό λαό. Επϊσης να γίνει άμεσα σύσταση στο Γάλλο πρόεδρο από την ελληνική κυβέρνηση  για σεβασμό των δημοκρατικών ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διακοπή της αδικαιολόγητης αστυνομικής καταστολής που  καταγγέλεται από δημοσιογράφους και πολίτες, και την οποία υφίστανται όχι τόσο οι βίαιοι εξτρεμιστές αλλά ηλικιωμένοι, γυναίκες, ανήλικοι και ανάπηροι.

Υπάρχουν ήδη νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες και άνθρωποι στη φυλακή γιατί απλά θέλησαν να διαδηλώσουν. Πληροφορίες στον τύπο αναφέρουν ότι οι γαλλικές δυνάμεις καταστολής έχουν εφοδιαστεί με χημικά όπλα και δεν θα διστάσουν να κάνουν χρήση κατά των διαδηλωτών αν αυτό κριθεί σκόπιμο. Παράλληλα εκφράζονται φόβοι ότι σκοτεινές δυνάμεις θα μπορούσαν να επαναφέρουν στο προσκήνιο την τρομοκρατία και άρα και τον αντιτρομοκρατικό νόμο και την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ώστε να παταχτεί το κοινωνικό κίνημα.

Εκφράζουμε Αλληλεγγύη με το λαό της Γαλλίας που ζητά κοινωνική δικαιοσύνη.

Ζητάμε να δοθεί τέλος στην καταστολή και στον εκφασισμό κράτους και κοινωνίας στη χώρα αυτή και την Ευρώπη. Η Γαλλία ήταν και θα παραμείνει η πατρίδα των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των δημοκρατικών ελευθεριών.

Αναστασία Πολίτη, 10.12.2018.

Partager cet article
Repost0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :